Egyedi és kis szériás arany, ezüst, drágaköves ékszerek - 6 helyen személyesen is átveheted!

Kérdésed van? Hívj minket! +06-20/549-7969

Ékszer blog

4C - Így határozzák meg a gyémánt értékét

Antal Ékszer
4C - Így határozzák meg a gyémánt értékét

A 4C-t az Amerikai Drágakő Intézet vezette be az 1940-es években, és azóta is ezt használják a gyémánt minőségének meghatározására.

A briliáns gyémántok 4C beosztása egy átfogó rendszer, amely a gyémántok minőségét értékeli és osztályozza. A 4C-t a GIA, azaz az Amerikai Drágakő Intézet vezette be még az 1940-es években, és azóta is ezt használják világszerte a gyémántminőség meghatározásának szabványaként.
 

A 4C a következő tényezőkre utal: 

- Szín (Color) 
- Tisztaság (Clarity) 
- Csiszolás (Cut) 
- Karát súly (Carat weight) 
 

Szín (Color):

A szín értékelése a gyémánt színének jelenlétét vagy hiányát méri. Az értékelés a GIA skálája szerint történik, ahol a legmagasabb minőségű gyémántok a legkevesebb színt mutatják (D szín), és ahogy haladunk a skálán, nő a látható színezet (Z szín). A legértékesebbek a színtelen vagy csaknem színtelen gyémántok, amelyek csodálatosan visszaverik a fényt.
 

Tisztaság (Clarity):

A tisztaság értékelése a gyémántban található belső és külső hibák (belefoglalások és zárványok) mértékét méri. A GIA skálája a Flawless (hibátlan) és a Included (zárványos) között mozog.
 

Csiszolás (Cut):

A csiszolás minősége befolyásolja, hogy a gyémánt felületén hogyan törik meg a fény és hogyan ragyog. A csiszolás értékelése a csillogás, a fényvisszaverődés és az életteli megjelenés alapján történik. A tökéletesen csiszolt gyémántok maximálisan kihasználják a fény adottságait és varázslatosan csillognak.
 
A nyolc leggyakoribb gyémánt csiszolási forma: kerek (round), szögletes (princess), ovális (oval), navette (marquise), csepp (pear), smaragd csiszolás (emerald), párna (cushion), és szív (heart). Ezekről itt olvashatsz bővebben »
 

Karát súly (Carat Weight):

A karát súly a gyémánt tömegét méri. Egy karát 200 milligrammot jelent, de a gyémántok súlyát kisebb mértékegységekben is megadják, például pontokban. A karát súly befolyásolja a gyémánt értékét és ritkaságát - az is előfordulhat, hogy két gyémánt ugyanolyan karát súlyú, ugyanakkor más 4C tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hatással vannak az értékére.
 
A briliáns gyémántok 4C beosztása tehát egy komplex rendszer, amely lehetővé teszi mind a szakértőknek, mind pedig a vásárlóknak, hogy a gyémántok minőségét részletesen értékeljék és összehasonlítsák. Ezek a kritériumok együtt határozzák meg a gyémánt értékét, megjelenését és egyediségét, és segítenek abban, hogy mindenki megtalálja az igényeinek és stílusának legmegfelelőbb gyémántot.
 
Válogatnál fancy gyémánt köveink közül? Nézd meg fancy gyémánt kínálatunkat itt »
 
Egyedi gyémántot szeretnél? Itt adhatod le a rendelésed »