Egyedi és kis szériás arany, ezüst, drágaköves ékszerek - 6 helyen személyesen is átveheted!

Kérdésed van? Hívj minket! +06-20/549-7969

Ékszer blog

Klasszikus és fancy gyémánt különbségek

Antal Ékszer
Klasszikus és fancy gyémánt különbségek

Mikor beszélünk tiszta, klasszikus gyémántról, és mik a fancy gyémánt jellemzői? Ezek a legfontosabb különbségek a kétfajta gyémánt között!

A fancy gyémántok iránti vonzalom évszázadokra nyúlik vissza. Az India Golconda bányáiból származó drágakövekkel királyi koronákat ékesítettek, később a brazil és dél-afrikai bányászati felfedezések kiszélesítették a kínálatot.
 
A gyémántoknak két nagy típusa van: a tiszta klasszikus briliáns és a fancy briliáns, ezek számos szempontból eltérnek. Maga az angol szó, a "fancy" is utal erre, hiszen jelentése: különleges, szokatlan, extra, luxus, díszes, tarka.
 

Tiszta klasszikus briliáns és fancy briliáns 4C összehasonlítása 

 
1. Color - Szín és színezet
Tiszta klasszikus briliáns: A tiszta klasszikus briliánsok általában színtelenek vagy csaknem színtelenek. A GIA skálája szerint a legértékesebbek a színtelen (D szín) vagy csaknem színtelen (E-F szín) gyémántok.
 
Fancy briliáns: A fancy briliánsok különféle színekben pompáznak,  például sárga, kék, rózsaszín, zöld vagy piros. Színük intenzitása és telítettsége határozza meg az értéküket.
 
2. Clarity - Tisztaság és hibák
Tiszta klasszikus briliáns: A tiszta klasszikus briliáns nem tartalmaz zárványt, vagy csak csekély mértékben. A tisztaság számításakor a hibák mérete, száma és helye is számít.
 
Fancy briliáns: A fancy briliáns zárványokat tartalmaz, és bár a tisztaság ennél a fajtánál is fontos, de értékét alapvetően a szín és ritkaság határozza meg. A szín intenzitása befolyásolja, hogy a zárványok mennyire láthatók a gyémántban.
 
3. Cut - Csiszolás és ragyogás
Mindkét típus: A csiszolás minősége mindkét típusnál kritikus jelentőségű. A tiszta klasszikus briliánsnál és a fancy briliánsnál egyaránt kiemelkedő jelentéségű a gyémánt ragyogásának, életteliségének és fényvisszaverő képességének mértéke.
 
4. Carat - Karát súly és méret
Mindkét típus: A karát súly a gyémánt méretét méri. A tiszta klasszikus briliánsok és a fancy briliánsok egyaránt különböző méretűek lehetnek, a karát súly befolyásolja egy gyémánt értékét és ritkaságát.
 
+ Egyediség és stílus
Tiszta klasszikus briliáns: A tiszta klasszikus briliánsok a tisztaság és a tökéletes ragyogás elegyét kínálják, amitől vonzóvá válnak az időtlen elegancia és a hagyományos szépség iránt érdeklődők szemében.
 
Fancy briliáns: A fancy briliánsok színpompás és egyedi megjelenésükről híresek, ezáltal képesek kifejezni és hangsúlyozni viselőjük egyediségét.
 
Mind a tiszta klasszikus gyémánt, mind a fancy gyémántok különlegesek és értékesek. A választás leginkább a viselőjük egyéni ízlésétől és stílusától függ, valamint attól, melyik tulajdonság a legvonzóbb számukra egy drágakővel ékesített ékszerben: a tiszta, időtlen elegancia vagy az élénk színek és a kreatív önkifejezés.
 
Válogatnál fancy gyémánt köveink közül? Nézd meg fancy gyémánt kínálatunkat itt »
 
Egyedi gyémántot szeretnél? Itt adhatod le a rendelésed »